Knallende identiteit voor dè jeugdzender van de NPO

NPO Zapp, de marktleider onder 6 tot 12 jarigen, zoekt de grenzen op, heeft humor en lef. is de grootste kinderzender van Nederland. In een wereld die steeds meer connected is wil Zapp een sterke band met haar kijkers onderhouden en hen onderling verbinden in een veilige, allround mediaomgeving: lineair, non lineair en online.

NPO Zapp neemt kinderen serieus met aanbod dat hen raakt, dat ertoe doet en waar je iets van kan leren. De programmering verbindt en nodigt uit tot interactie en participatie.

Jill - de leader

De wereld, dat is jouw decor. Jill fleurt alles op!

link to video
2020
 • Terralemon is verantwoordelijk voor
 • Animatie handmatig
 • Regie
 • Editing

Terralemon heeft de leader met en voor Jill gemaakt. Super shoot in een vloeiende montage waar overheen we de tekeningen van Jill hebben geanimieerd. 

"Dit project was echt een feestje! Vooral de shoot in Amsterdam was erg leuk. We hadden geluk met het zonnige weer en de dingen die we toevallig tegenkwamen (zoals vrouw met krullers in het haar en de fiets vol met bloemen). De nieuwe leader is fris en zomers geworden, vol met kleur en animatie. Mijn favoriete shot is de zoom vanuit de etalage, de getrackte animatie-elementen werken daar echt top."

Dewi de Bue, Illustrator & Motion designer bij Terralemon

ZappLive checkt

Een leaderpakket voor de Youtube serie Zapplive Checkt

link to video
2019
 • Terralemon is verantwoordelijk voor
 • 2D animatie
 • 3D animatie

In Zapplive Checkt gaat Saskia Weerstand elke week op onderzoek uit. Wat is er op dit moment trending? Waar heeft iedereen het over? Saskia checkt deze trends samen met BN’ers en YouTubers. Ook gaat Saskia de straat op om te checken wat jij ervan vindt.

Terralemon heeft het leaderpakket voor Zapplive Checkt gemaakt.

Bekijk de site

KRO-NCRV 

Zapplive leader

link to video
2019
 • Terralemon is verantwoordelijk voor
 • 2D animatie

Zapplive is een interactief televisieprogramma voor kinderen op zaterdag- en zondagochtend op NPO 3. De presentatoren zijn Klaas van Kruistum en Saskia Weerstand. Elke aflevering ontvangen zij verschillende gasten op hun bank. Het concept is dat er elke keer een kwartier Zapplive te zien is en daarna ongeveer tien minuten een ander programma van NPO Zapp.

KRO-NCRV 

Zapp Awards 2019

link to video
2019
 • Terralemon is verantwoordelijk voor
 • 2D animatie

Liveshow waarin de NPO Zapp Awards werden uitgereikt. Welke jeugdprogramma's, YouTubers, artiesten en presentatoren vielen er in de prijzen en gingen met de felbegeerde Pauw naar huis?

de NPO 

NPO Zapp restyling 2018

link to video
2018
 • Terralemon is verantwoordelijk voor
 • Concept
 • 2D animatie
 • Regie
 • Music and sound

NPO Zapp zit barstensvol energie en is volledig vernieuwd! Samen met de NPO hebben we hard gewerkt aan de nieuwe stijl voor de zender.

De nieuwe NPO Zapp vormgeving zit vol vrolijke kleurexplosies, is stoer en energiek, bruisend en jong. Een nieuw logo, een nieuw geluid en een nieuw gevoel, én de vertrouwde opspringende presentatoren.

Opdracht was om de zender op te frissen met behoud van de presentatoren en een vloeiender overgangen tussen programma’s, promo’s en Ster-blokken te realiseren.

Opvallend groen is dan ook de knallende basis voor de Zapp omgeving, zowel een visueel knipoog naar de vorige styling en als naar die van NPO 3. Door het contrast zorgt het paarsroze voor extra dynamiek en energie. De typografie scherpt dit contrast ook aan. Geen franje, geen frutsels maar helder en stoer.

Promo’s en teasers maken gebruik van een vast stramien en zoeken in layout ook meer aansluiting bij de overige NPO zenders.

Vanaf 26 juni 2018 is de restyling van de publieke jeugd-tv volledig te zien op televisie en online zoals op de site/app en social media.

"Ik ben trots op onze programma's en presentatoren. Zij bepalen het gezicht van de publieke kinderzenders. Met deze nieuwe vormgeving stellen we de presentatoren en programma's centraal en benadrukken we nog meer dat het draait om het authentieke, Nederlandse product. Daarnaast zochten we meer aansluiting in look & feel, zodat de zenders voor de kijkers voelen als één familie."

Suzanne Kunzeler, Netmanager NPO 3

Logo en kleuren
Het logo wordt gevormd door een strakker woordbeeld waarbij de energie van de zender extra goed contrasteert en tot leven komt. Het bevat geen zwart maar zeer donkergroen waardoor het natuurlijker aanvoelt. De kleuren oranje en cyaan worden alleen in de label-tags gebruikt en dienen als extra attentiewaarde. Hiermee komt er ook een einde aan een wir war van sublogo’s voor de programmering van documentaires, films etc. 

Muziek en foley
De audio versterkt het stoere karakter en de sprongen van de presentatoren.

6 March 2017

Experiment zendervormgeving materiaal

We hebben in de lente van 2017 hard gewerkt aan een nieuwe zendervormgeving en waar gewerkt wordt vallen spaanders.

KRO-NCRV 

Zapp Awards

link to video
2017
 • Terralemon is verantwoordelijk voor
 • 2D animatie

Liveshow waarin de NPO Zapp Awards werden uitgereikt. Welke jeugdprogramma's, YouTubers, artiesten en presentatoren vielen er in de prijzen en gingen met een felbegeerde Pauw naar huis?

de NPO 

Identiteit NPO Zapp (2012)

link to video
2012
 • Terralemon is verantwoordelijk voor
 • Concept
 • Logo design
 • Lettertype ontwerp
 • Stijlgids
 • 3D animatie

Terralemon ontwerpt de identiteit van Zapp, de kinderzender van de Publieke Omroep. Terralemon kreeg de opdracht om Zapp en Zappelin als één familie neer te zetten. Dit resulteerde in twee krachtige merken die duidelijk familie zijn.

Bekijk de site

De overeenkomsten in de zendervormgeving van Zapp en Zappelin zijn het kleurgebruik, lettertype en muziek. Het verschil zit in de tone of voice en de eigen programma's. Nog meer vormen de programma's en de presentatoren de kern van de merken.

De presentatoren van Het Klokhuis en de acteurs van SpangaS en de andere vaste gezichten van de zender staan centraal in de nieuwe stijl. Het logo is een energieke stroom die zodra die de grond raakt de presentatoren en acteurs tot leven wekt.

De zender is in deze vormgeving vanaf 3 september 2012 dagelijks te bewonderen.

4 October 2016

Zapp shoot dag 1

Een snelle montage gemaakt met de iPhone van de opnames van dag 1 voor het nieuwe leaderpakket voor Zapp.

2 January 2016 Zapp best bekeken en gewaardeerde kinderzender

Zapp best bekeken en gewaardeerde kinderzender

NPO Zapp is de meest gewaardeerde kinderzender onder kinderen tussen 6 en 12 jaar en laat de andere kinderzenders ver achter zich. 

Lees meer

de NPO 

Zenderidentiteit - de Zappers

link to video
2010
 • Terralemon is verantwoordelijk voor
 • Concept
 • 2D animatie
 • Animatie handmatig
 • Character design

Terralemon ontwerp Zapp met de Zappers. Kernwoorden zijn: eigenwijs, absurd en grappig. De Zappers zijn 5 leuke karakters die de zender kleuren.

 1. BB is een kruising tussen een bij en een varkentje. Behulpzaam maar onhandig door z’n flatulentie.
 2. SPARK is een wildebras, stoer en sterk. Maar vaak te druk en daardoor niet altijd populair.
 3. LIZZ is een kameleon met een lange tong. Nieuwsgierig maar ook egoïstisch. Hij eet per ongeluk van alles op.
 4. CHICA is een uitdagende, maar o zo gevoelige diva. Ze weet wat ze wil maar als ze d’r zin niet krijgt wordt ze hysterisch.
 5. OLEC is sterk, maar niet de slimste. Soms schrikt OLEC zelfs van zijn eigen hand. Maar hij is zo lief!

Hier starten we met de groene balken, de Z@PP wereld. Ze zijn scherp en dynamisch. De kleuren van de balken zijn gebaseerd op het groen uit het logo met daarin grote camouflagevlekken.

2013 Zapp.nl wint prijs als beste kinderwebsite van Nederland

Zapp.nl wint prijs als beste kinderwebsite van Nederland

De Gouden Apenstaart voor de beste kinderwebsite van Nederland. Ontwerp en lay-out komen van Terralemon en vormde een belangrijk onderdeel in pakket voor de zendervormgeving van Zapp.

2010 Z@PP 3.0 launch

Z@PP 3.0 launch

Onze Z@PPers hebben we omgezet naar 3D. Het is een clean en edgy animatiestijl geworden voor de kinderzender. 

2010 Z@PPzone

Z@PPzone

Z@PPzone is een virtuele wereld waar kinderen spelletjes kunnen doen en met elkaar kunnen kletsen. Terralemon stond aan de wieg van het concept en heeft de Z@PP karakters en de avatars binnen de omgeving ontworpen. De uitvoering was in handen van IJsfontein.

de NPO 

Zapp Zero Gravity

link to video
2005
 • Terralemon is verantwoordelijk voor
 • Concept
 • 2D animatie
 • Regie
 • Cameravoering
 • Editing

Terralemon wint de pitch en creeërt de nieuwe identiteit voor Zapp. Zapp (of eigenlijk Z@PP) mag stoerder!

Ons concept 'zero gravity' visualiseert een wereld met kids die loskomen van de grond: vliegen, stuiteren, hangen, springen, vallen... Vrolijk, positief, eigen, verrassend, stoer!

Kids die ongelofelijke jumps en omhalen maken, verstild zweven of juist tollend door het beeld stuiteren. Los van de zwaartekracht. Vrij van ouders of school. ZERO GRAVITY. De stijl wordt een combinatie van live-action van kids in een computerachtergrond.