Cultura is de themazender voor kunst en cultuur van de publieke omroep

De komst van themakanalen waren belangrijke stappen in het vergroten van het aanbod aan kleinere doelgroepen.

De Publieke Omroep wilde in deze ontwikkeling een leidende en overkoepelende rol vervullen en startte vele nieuwe themakanalen op. Onder de noemer Nederland 4 werden een nieuwszender, een geschiedeniszender, een jongerenzender en een kunst- en cultuurzender aangeboden. Het kanaal zondt 24 uur per dag programma’s uit over film, theater, literatuur, klassieke muziek, pop- en wereldmuziek.

Televisie is niet alleen distributeur van, en informant over kunst en cultuur, maar evenzeer producent en draagt daarmee bij aan het Nederlandse culturele erfgoed.

De doelstellingen van Cultura (later Cultura24) zijn destijds gefaseerd uitgevouwen: eerst als digitaal themakanaal, internet en aanwezigheid op culturele evenementen waar Cultura thuishoort zoasl de Uitmarkt en North Sea Jazz en vervolgens verdere profilering van de rubriekavonden, meer ‘exposure’ op evenementen en het uitbouwen van de website tot een culturele community: de plek voor online reviews en ontmoetingsplek voor cultuurliefhebbers.

de NTR 

Knetterende letteren

link to video
2009
 • Terralemon is verantwoordelijk voor
 • 2D animatie

Tweewekelijks boekenprogramma, waarin Kenneth van Zijl schrijvers en dichters thuis opzoekt en in gesprek gaat over hun nieuwe werk en over literatuur in brede zin.

de NTR 

Shortcuts

link to video
2009
 • Terralemon is verantwoordelijk voor
 • 2D animatie

Een programma met daarin de hoogtepunten uit kunst- en cultuur op de themazender Cultura.

2008
 • Terralemon is verantwoordelijk voor
 • Concept
 • Logo design
 • 2D animatie
 • Music and sound

Terralemon heeft de zenderidentiteit en de site voor Cultura ontworpen. Aan Terralemon de vraag destijds het kunst- en cultuurkanaal van een passende naam en zendervormgeving te voorzien. Het logo en de zendervormgeving moest toegankelijk en aantrekkelijk zijn, en diende zich grafisch te onderscheiden van de overige themakanalen en omroepen binnen het publieke bestel.

De naam en het logo
Terralemon heeft de naam Cultura aangedragen. Het Cultura beeldmerk is een roodroze vorm met een uitsparing van de hoofdletter C. Dankzij de eenvoudige vormentaal is het beeldmerk ook bij klein gebruik goed leesbaar en herkenbaar. De vorm is eenvoudig en toch geladen met betekenis:

 • de vlam, de inspiratie
 • het zaadje, de bron van creativiteit
 • een oog, de zintuigen
 • een vleugel, de dynamiek het verheffende van de kunsten

De stijl
De herkenbare eigen visuele taal vertaald zich makkelijk door naar de verschillende media en is overal in een oogopslag herkenbaar. De frisse en wat rauwere visuele stijl van Cultura toont een wereld van abstracte transformerende groene en witte vlammen die door hun onderlinge spel zorgen voor gelaagdheid, diepte en perspectief. In combinatie met de muziek worden tal van associaties opgeroepen en blijf je als kijker nieuwsgierig.

Leaders programma's Cultura

Leaders programma's Cultura

Shortcuts
De hoogtepunten uit de kunst- en cultuur televisieprogramma’s.

VRW ZKT KNST
Een wekelijks kunst- en cultuurmagazine.

Margreet Dolman zoekt schoonheid
Kunstprogramma waarin Paul Haenen als Margreet Dolman op zoek gaat naar de pareltjes in kunst- en cultuurland.