Baanbrekende therapieën en technieken in begrijpelijke taal en duidelijke stijl

Artificiële intelligentie en oncologie

Terralemon heeft voor het NKI een film gemaakt over de groeiende rol van AI bij de diagnose en behandeling van kanker

link to video
22 March 2022
  • Terralemon is verantwoordelijk voor
  • Concept
  • Script
  • 3D animatie
  • Music and sound

Terralemon heeft voor het NKI een film gemaakt over hoe kunstmatige intelligentie kan helpen om kanker eerder te diagnosticeren, beter te behandelen, én te genezen, met een betere kwaliteit van leven tijdens de ziekte.

Enkele jaren geleden hebben we bij Terralemon voor het Nederlands Kanker Instituut (NKI) een serie van 3 animaties gemaakt om verschillende immunotherapieën duidelijk uit te leggen aan patiënten. Vervolgens hebben hebben we een nieuwe animatiefilm gemaakt over hoe AI een steeds belangrijkere rol gaat spelen bij het opsporen en behandelen van kanker. Het script schreven we op basis van interviews met verschillende experts van het Antoni van Leeuwenhoek. 

Over de film
AI kan met zelflerende algoritmes de vele meetgegevens analyseren, en verbanden leggen die buiten ons voorstellingsvermogen gaan en zo de artsen ondersteunen bij het opsporen van kleine en agressieve tumoren. Ook tijdens de behandeling kan AI een rol spelen door te leren welke behandeling bij welk type tumor en patiënt het meest succesvol zijn. Dat helpt de arts bij het opstellen van een persoonlijk behandelplan voor een patiënt. En na de behandeling kan AI helpen door patiënten met een hoge kans op bijwerkingen vroegtijdig te identificeren.

Terralemon heeft het script geschreven en de film gerealiseerd.

Immuuntherapie

De werking van verschillende immuuntherapieën bij de behandeling van kanker in beeld gebracht

link to video
2019
  • Terralemon is verantwoordelijk voor
  • Script
  • 3D animatie
  • Music and sound

Terralemon heeft samen met artsen en onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis het gedrag van cellen, T-cellen en tumoren in beeld gebracht. Hoe werkt immuuntherapie in het lichaam in de detectie en vernietiging van tumoren? 

Immuuntherapie is een belangrijke ontwikkeling binnen de behandeling van kanker. Het is een behandeling die het eigen immuunsysteem activeert en het eigen lichaam helpt tumoren te detecteren en te bestrijden. 

Terralemon heeft in samenspraak met artsen en Anna Blokland het gedrag van cellen, t-cellen en tumoren in beeld gebracht en op welke manier verschillende immuuntherapieën het lichaam kan helpen in de aanpak van kanker. 

"Terralemon heeft hoogwaardige animaties gemaakt om deze nieuwe behandelvorm voor kanker uit te leggen aan onze patiënten. Het team is flexibel, enthousiast en denkt goed mee om het beste resultaat te kunnen bereiken. Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van hun werk en trots op het resultaat! Als wij in de toekomst nieuwe medische animaties nodig hebben is de keus snel gemaakt."

Anna Blokland, Immuuntherapie coordinator Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

TIL therapie II, TCR/CAR en immuuntherapie
Onze afweercellen (T-cellen) checken of er afwijkende cellen in ons lichaam zitten en schakelen deze uit. Kankercellen proberen deze cellen te onderdrukken. Zie hier wat immuuntherapie met checkpoint-remmers doet.

26 December 2021 Artificiële intelligentie en oncologie

Artificiële intelligentie en oncologie

Kunstmatige Intelligentie kan helpen om kanker eerder te diagnosticeren, beter te behandelen, én te genezen met een betere kwaliteit van leven. 

Kunstmatige Intelligentie kan met zelflerende algoritmes de vele meetgegevens analyseren, en verbanden leggen die buiten ons voorstellingsvermogen gaan en zo de artsen ondersteunen bij het opsporen van kleine en agressieve tumoren.

Ook tijdens de behandeling kan kunstmatige intelligentie een rol spelen door te leren welke behandeling bij welk type tumor en patiënt het meest succesvol zijn. Dat helpt de arts bij het opstellen van een persoonlijk behandelplan voor een patiënt.

En na de behandeling kan kunstmatige Intelligentie helpen door patiënten met een hoge kans op bijwerkingen vroegtijdig te identificeren.

Terralemon heeft in opdracht van het Antoni van Leeuwenhoek het script geschreven en werkt nu aan de realisatie van de film.

4 February 2020

Immuuntherapie aan tafel bij DWDD

Kankeronderzoeker René Bernards zei eerder al aan de DWDD-tafel dat kanker in 2033 voor 90 procent een chronische ziekte zou zijn. Bernards zit hier aan tafel met internist-oncoloog Marleen Kok, beiden werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. In maart 2020 figureerde ook al een van onze animatie op de DWDD-tafel.